Sollicitatietips

Ben je geselecteerd voor een sollicitatiegesprek? Vergroot je kans met deze sollicitatietips. Én ga je goed voorbereid je gesprek in!

# 1

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je goed voorbereid. Een goede voorbereiding is het halve werk. Let goed op hoe je jezelf presenteert (verzorgd uiterlijk en je houding). De eerste indruk is erg belangrijk.

Je kunt je goed voorbereiden door informatie in te winnen over het bedrijf waar je op gesprek gaat. Lees je in over wat voor soort bedrijf het is en wat ze belangrijk vinden. Hier kan je op in spelen tijdens het gesprek.

#2

Wie ben jij?

Wie ben jij? Het is goed om na te denken over wat je sterke punten en leerpunten zijn en dat je deze ook kan benoemen tijdens een sollicitatiegesprek. Bedenk verschillende voorbeeldsituaties waarin je je kwaliteiten heb kunnen laten zien, bijvoorbeeld bij een vorige werkgever. Door het geven van concrete voorbeelden krijgt de werkgever een duidelijker beeld van hoe je met bepaalde situaties omgaat, wat in je voordeel kan werken. Door het benoemen van je leerpunten toon je aan dat je bewust bent van je leerpunten en dat je actief bezig bent met je eigen ontwikkeling. Hoe onderscheid je jezelf van anderen? Waarom zou het bedrijf jou aan moeten nemen? Denk hier goed over na.

#3

CV

Zorg ervoor dat je cv up-to-date is.
Een goed cv bevat je:
– Persoonlijke gegevens
– Opleidingen
– Werkervaring
– Overige informatie (bijvoorbeeld of je in het bezit bent van je rijbewijs, de talen die je spreekt, computervaardigheden etc.)

Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk en duidelijk is en dat het niet te lang is. Dit betekent dat je soms informatie weg moet laten. Zorg er dan voor dat je informatie op je cv zet dat relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

#4

Motivatiebrief

Waarom wil je graag bij het bedrijf werken? In je motivatiebrief beschrijf je waarom je graag bij het bedrijf wil werken. Je probeert de werkgever te overtuigen om je uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek. Wees vooral jezelf maar houd rekening met wat de werkgever van je vraagt. Probeer concrete voorbeelden te verzinnen waaruit blijkt dat je goed past bij de organisatie.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!
Contact